• 2310–422530
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ασφαλιστικά - Εργασιακά - Συνταξιοδοτικά

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
Image

ΚΕΠΑ: Η Κυστική Ίνωση βάσει του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας που εγκρίθηκε με την Υπουργική Απόφαση ΥΑ Φ.80100/50885/3035/31-12-2018, (ΦΕΚ Β’ 5987), γίνεται ειδική αναφορά  στην πάθηση στο κεφάλαιο 5.16 στην σελ. 70676 και δικαιολογεί για τους πάσχοντες από Κυστική Ίνωση δυο επίπεδα βαρύτητας.

Στο πρώτο επίπεδο βαρύτητας με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και άνω (2 χρόνια) εντάσσονται ασθενείς που έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, είτε κλινικά, είτε εργαστηριακά, είτε απεικονιστικά και λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Στο δεύτερο επίπεδο βαρύτητας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ισοβίως εντάσσονται ασθενείς με Κυστική Ίνωση των οποίων το βρογχικό δέντρο έχει αποικιστεί από διάφορα μικρόβια καθιστώντας την πρόγνωση τους κακή και την θεραπεία τους δυσχερή, απαιτητική και χρονοβόρο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: Επίσης, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο πίνακα παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον που εγκρίθηκε με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Φ. 80100/οικ. 17630/943 (ΦΕΚ Β' 1560/08.05.2018) η Κυστική Ίνωση εντάσσεται στις παθήσεις που χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες με αόριστη διάρκεια αναπηρίας  σε περίπτωση μόνιμου αποικισμού των βρόγχων από ψευδομονάδα ή μόνιμου επηρεασμού της αναπνευστικής λειτουργίας γιατί η πορεία της νόσου δεν πρόκειται να παρουσιάσει βελτίωση.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ: Σύμφωνα με το άρθρο με το άρθρο 22 παρ. 2 περ. γ’ του ν. 4529/2018 (ΦΕΚ Α’ 56) τέκνα ασφαλισμένων άμεσα ασφαλισμένων ή  συνταξιούχων, των εντασσόμενων Τομέων, Κλάδων και λογαριασμών στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών Παροχών του ΕΦΚΑ, τα οποία έχουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, θεωρούνται ως μέλη οικογένειας και διατηρούν το δικαίωμα για λήψη παροχών από τον ΕΦΚΑ έστω και αν εργάζονται ή απασχολούνται είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για λόγους εργασιοθεραπείας/απασχολησιοθεραπείας. Στην περίπτωση αυτή όμως, πρέπει να επιλέξουν από ποιο από τα δύο ταμεία, του γονέα τους, ή το ταμείο που είναι άμεσα ασφαλισμένοι θέλουν να λαμβάνουν παροχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν δικαίωμα της επανεπιλογής φορέα οποτεδήποτε. Για το θέμα έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚA
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Subscribe
Subscribe to our chanel

CFA WorldWide - Links

0
ανακαλύπτεται το γονίδιο
0%
των Ευρωπαίων είναι φορείς της νόσου
0+
χιλιάδες φορείς στην Ελλάδα
0#
κληρονομική νόσος της λευκής φυλής