Παροχές Υγείας
ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ που εγκρίθηκε με την Υπουργική Απόφαση ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157 και δημοσιεύθηκε στις 1.11.2018 ( ΦΕΚ Β’ 4898) παρέχεται στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής, χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου εξέταση του DNA του εμβρύου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι και οι δυο γονείς έχουν γενετική επιβάρυνση για γνωστή γενετική διαταραχή, όπως είναι η Κυστική Ίνωση. Επίσης, βάσει της υπ’ αριθμ. Α3(γ)/οικ.76492/2016 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 3458) με την οποία κοστολογήθηκαν διάφορες ιατρικές πράξεις, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποδίδει για την πραγματοποίηση του προγεννητικού γονιδιακού ελέγχου για την Κυστική Ίνωση για την μετάλλαξη ΔF508 το ποσό των 50 Ευρώ.
ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3 (α) οικ. 104747/26-10-2012 (ΦΕΚ Β΄ 2883) οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση δεν καταβάλλουν συμμετοχή για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αφορούν τη θεραπεία και αντιμετώπιση της νόσου τους. Ομοίως δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι μεταμοσχευθέντες συμπαγών οργάνων για τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους.
Προσοχή: Τα συμπληρώματα διατροφής, οι νεφελοποιητές και τα αναλώσιμα τους, όπως και τα όργανα φυσικοθεραπείας δεν περιλαμβάνονται στην παραπάνω νομοθετική διάταξη, για τα οποία ισχύουν όσα ορίζει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ.
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: Σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 5 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ που εγκρίθηκε με την Υπουργική Απόφαση ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157 και δημοσιεύθηκε στις 1.11.2018 ( ΦΕΚ Β’ 4898) οι ιατροί των μονάδων Κυστικής Ίνωσης όπου παρακολουθούνται οι ασθενείς μπορούν να τους συνταγογραφούν όλα τα σκευάσματα που έχουν ανάγκη για την αντιμετώπιση της νόσου και των επιπλοκών της.
ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ: Σύμφωνα με την περίπτωση Β της παραγράφου 2 της ΚΥΑ με αριθμό ΔΥΓ3(α)/οικ.104747 (ΦΕΚ Β’ 2883/26-10-2012 οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση εξαιρούνται της καταβολής του ευρώ ανά συνταγή που θεσπίστηκε υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Για να απαλλάσσονται της καταβολής του ποσού του ενός ευρώ ανά συνταγή, θα πρέπει ο θεράπων ιατρός κατά την συνταγογράφηση μέσω της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, στην οθόνη Καταχώρισης Συνταγής να επιλέγει την επιλογή «Περίπτωση Μηδενικής Συμμετοχής». Έτσι οι ασθενείς θα απαλλάσσονται από την καταβολή του ενός ευρώ.
Σε περίπτωση που ο ιατρός χρησιμοποιεί άλλη εφαρμογή από αυτήν της ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά από τους παρόχους και την τεχνική υποστήριξη της συγκεκριμένης εφαρμογής για το πώς υλοποιείται η επιλογή περίπτωσης μηδενικής συμμετοχής.
ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 7 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ που εγκρίθηκε με την Υπουργική Απόφαση ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157 και δημοσιεύθηκε στις 1.11.2018 ( ΦΕΚ Β’ 4898) οι πάσχοντες από Κυστική Ίνωση καθώς και όσοι ασθενείς έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ 80% και άνω, δεν καταβάλλουν συμμετοχή για την πραγματοποίηση παρακλινικών εξετάσεων σε συμβεβλημένα ιατρεία ή διαγνωστικά εργαστήρια. Επισημαίνεται ότι δεν καταβάλλεται συμμετοχή και όταν η πραγματοποίηση των παρακλινικών εξετάσεων γίνεται σε δημόσιες δομές παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών και των στρατιωτικών νοσοκομείων.
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ που εγκρίθηκε με την Υπουργική Απόφαση ΕΑΛΕ/Γ.Π. 80157 και δημοσιεύθηκε στις 1.11.2018 ( ΦΕΚ Β’ 4898), στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση χορηγούνται με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση ειδικά προϊόντα και σκευάσματα που είναι απαραίτητα για την διαιτητική τους αγωγή και περιέχουν θρεπτικές ουσίες των τροφών. Η συμμετοχή των ασθενών στην δαπάνη των σκευασμάτων ειδικής θεραπευτικής διατροφής είναι μηδενική. Για την πιστοποίηση, κατά πρώτη φορά, της νόσου και της αναγκαιότητας χορήγησης ειδικής θεραπευτικής διατροφής απαιτείται γνωμάτευση ειδικευμένου ιατρού, ειδικότητας σχετικής με την πάθηση κάθε βαθμίδος από Νοσοκομείο ΕΣΥ, πανεπιστημιακό, ενόπλων δυνάμεων, το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού ή συμβεβλημένο ιδιωτικό νοσηλευτήριο, στην οποία να αναγράφεται η πάθηση του ασθενούς (ICD10), η ανάγκη χρησιμοποίησης των ειδικών προϊόντων και σκευασμάτων, οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, καθώς και η μηνιαία ποσότητα κάθε είδους, ύστερα από έλεγχο αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου που ορίζεται από τον ΕΟΠΥΥ. Η σχετική γνωμάτευση ισχύει για έξι μήνες για τους πάσχοντες από Κυστική Ίνωση. Επισημαίνουμε ότι βάσει της με αριθμό 894/574/01-07-2019 απόφασης του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο ΦΕΚ Β’ 3384/2019, καθορίστηκε ανώτατο πλαφόν στον αριθμό των σκευασμάτων ειδικής διατροφής για ειδικούς θεραπευτικούς σκοπούς που δικαιούνται οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση. Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση που μπορεί να αναπροσαρμοστεί, ως ανώτατο όριο στον αριθμό διατροφικών σκευασμάτων που μπορεί να λάβει ο ασθενής καθορίστηκε ο αριθμός των 60 τεμάχιων μηνιαίως υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις: Εάν τα 60 τεμάχια μηνιαίως διαμορφώνουν αξία μηνιαίας συνταγής άνω των 424,00 ευρώ (400 ευρώ + 6% ΦΠΑ), τότε το ποσοτικό πλαφόν αναπροσαρμόζεται έτσι ώστε η αξία της μηνιαίας συνταγής να διαμορφώνεται στα 424,00 ευρώ (400 ευρώ + 6% ΦΠΑ) ή Εάν τα 60 τεμάχια μηνιαίως υπερβαίνουν τις ανώτατες μηνιαίες θερμιδικές ανάγκες των 24.000 θερμίδων για τα πόσιμα σκευάσματα και των 67.500 θερμίδων για τα σκευάσματα μέσω καθετήρα σίτισης, τότε το ποσοτικό πλαφόν αναπροσαρμόζεται έτσι ώστε οι μηνιαίες θερμίδες να φτάνουν στα παραπάνω όρια.
«Βάσει της με αριθμό 1736/624/19.12.2019 απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’22/15-01-2020) καθορίστηκε ως τιμή αποζημίωσης θερμίδας (kcal) ή γραμμαρίου (gr) πρωτεΐνης για τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής (ειδικά τρόφιμα) που λαμβάνουν ασθενείς με Κυστική Ίνωση το ποσό των 0,00516 Ευρώ ανά θερμίδα (Kcal).»
ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ: Στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση χορηγούνται δωρεάν φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία προμηθεύονται συνήθως από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο ΕΟΠΥΥ εκδίδει εγκυκλίους με λίστες των φαρμάκων που οι ασθενείς πρέπει να προμηθεύονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σχετικά με τη λειτουργία των επιτροπών που εγκρίνουν φάρμακα υψηλού κόστους και την διαδικασία για την χορήγηση και αποζημίωση υψηλού κόστους ορίζει η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ με αριθμό πρωτ. 21165/6-6-2014 (ΑΔΑ:ΒΙΥ0ΟΞ7Μ-Δ4Α).
Ειδικά για τα φάρμακα υψηλού κόστους με την εμπορική ονομασία Kalydeco και Orkambi τα οποία απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό ασθενών και εισάγονται με ατομική παραγγελία μέσω του ΙΦΕΤ για τους ασθενείς πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένα διαδικασία έγκρισης για την εισαγωγή και αποζημίωση τους. Συνοπτικά, η διαδικασία αυτή έχει ως εξής:
Οι ασθενείς απευθύνονται στα κατά τόπους τμήματα ΠΑΡΟΧΩΝ του ΕΟΠΥΥ και καταθέτουν το έντυπο Α του ΕΟΦ το οποίο θα πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένο και τεκμηριωμένο από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς. Το τμήμα παροχών του ΕΟΠΥΥ στέλνει με φαξ το έντυπο στον ΕΟΦ προκειμένου να εγκριθεί η εισαγωγή του φαρμάκου για τον ασθενή.
Όταν το τμήμα παροχών του ΕΟΠΥΥ λάβει την έγκριση κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ ενημερώνει τον ασφαλισμένο προκειμένου να καταθέσει την πρότυπη γνωμάτευση του ΕΟΠΥΥ μαζί με εργαστηριακές εξετάσεις που τεκμηριώνουν το νόσημα και την αναγκαιότητα του φαρμάκου (π.χ. γονιδιακός έλεγχος, σπιρομέτρηση). Τα παραπάνω έγγραφα, δηλαδή η έγκριση του ΕΟΦ, φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του Βιβλιαρίου του ασθενούς και πρότυπη γνωμάτευση ΕΟΠΥΥ αποστέλλονται ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά στην επιτροπή φαρμάκων εξωτερικού και υψηλού κόστους της Αθήνας που εδρεύει στην οδό Αποστόλου Παύλου 12 στο Μαρούσι, διότι αρμόδια να κρίνει για τα ορφανά φάρμακα όλων των ασφαλισμένων που εισάγονται με ατομική παραγγελία μέσω ΙΦΕΤ είναι η επιτροπή φαρμάκων εξωτερικού και υψηλού κόστους των Αθηνών.
Η επιτροπή του ΕΟΠΥΥ συνεδριάζει και ανάλογα εγκρίνει ή απορρίπτει το αίτημα του ασθενούς για αποζημίωση του φαρμάκου. Η έγκριση του ΕΟΠΥΥ δίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για συγκεκριμένο αριθμό κουτιών ανά μήνα.
Κατόπιν ο ασθενής καταθέτει στο ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ του ΕΟΠΥΥ του τόπου διαμονής του χειρόγραφη συνταγή του θεράποντα ιατρού του, συνυποβάλλοντας στο φαρμακείο την πρώτη φωτοτυπημένη σελίδα του βιβλιαρίου υγείας του. Το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ απευθύνεται στο ΙΦΕΤ για την παραγγελία του φαρμάκου το οποίο μετά από κάποιες ημέρες αποστέλλεται στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον τόπο διαμονής του ασθενούς προκειμένου να χορηγηθεί στον ασφαλισμένο.