ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΟΑΕΔ
Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση λόγω του ποσοστού αναπηρίας που έχουν, δικαιούνται να εγγραφούν στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και να λάβουν την Κάρτα Ανεργίας από τα γραφεία του ΟΑΕΔ που κατοικούν. Για την έκδοση της κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η γνωμάτευση του ΚΕΠΑ και το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας.
Η κάρτα ανεργίας των ΑμεΑ δεν χρειάζεται θεώρηση σε τακτά διαστήματα, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους ανέργους, αλλά ισχύει για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί και η πιστοποιημένη αναπηρία του ανέργου αναπήρου.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΜΕΑ
Το πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ αφορά μόνο νέες θέσεις εργασίας για άτομα ανάπηρα, αποφυλακισμένα, αποτοξινωμένα κλπ.. Συγκεκριμένα, δικαιούνται επιδότησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι εργοδότες ατόμων που προσλαμβάνουν άτομα με αναπηρία 50% και άνω βάσει γνωμάτευσης ΚΕΠΑ. Το ποσό της επιδότησης, η διάρκεια της η δυνατότητα επέκτασης της και άλλες ειδικότερες λεπτομέρειες μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί στην σχετική προκήρυξη που εκδίδεται κάθε χρόνο από τον ΟΑΕΔ.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΝΕΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΑΜΕΑ
Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση λόγω της αναπηρίας τους δικαιούνται επιδότησης από την έναρξη της δραστηριότητας τους ως ελευθέρου επαγγελματία, ή της συμμετοχής τους σε εταιρία που μόλις άρχισε επαγγελματική δραστηριότητα, εφόσον έχουν αναπηρία άνω του 50%, βάσει γνωμάτευσης των ΚΕΠΑ. Το πρόγραμμα επιδότησης αφορά μόνο νέους ελεύθερους επαγγελματίες που άρχισαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και εφαρμόζεται για άτομα ανάπηρα, αποφυλακισμένα, αποτοξινωμένους κλπ. Ορισμένες δραστηριότητες ρητά εξαιρούνται από την επιδότηση και ισχύουν κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις (να μην είχε συγγενής του νέου επαγγελματία ίδια επιχείρηση κλπ). Το ποσό της επιδότησης καταβάλλεται συνήθως σε δόσεις κατά τη διάρκεια της επιδότησης. Ειδικότερες λεπτομέρειες μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί στην σχετική προκήρυξη που εκδίδεται από τον ΟΑΕΔ.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΝΠΔΔ
Τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, μεταξύ των οποίων και οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση, εφόσον είναι γραμμένοι στα μητρώα ανέργων αναπήρων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) προσλαμβάνονται χωρίς εξετάσεις σε Δημόσιες Υπηρεσίες και ΝΠΔΔ, βάσει πίνακα κατάταξης που συντάσσεται σύμφωνα με τα μόρια που θα συλλέξουν βάσει των τυπικών προσόντων τους, τα έτη που παρέμειναν άνεργοι, τον βαθμό αναπηρίας του και άλλα κριτήρια. Επίσης προστατεύονται όσοι έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εξαιτίας βαριών σωματικών παθήσεων, οι οποίες διαπιστώνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. Ο αριθμός των θέσεων που καλύπτονται υποχρεωτικά από τα άτομα αυτά, καθορίζεται βάσει συγκεκριμένων ποσοστών που αναφέρονται στο νόμο επί των συνολικών θέσεων που προκηρύσσονται στο Δημόσιο και στα ΝΠΔΔ. Ειδικότερα ορίζει ο νόμος 2643/1998 όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.
Στις 02.08.2018 αποκλειστικά για τις ανάγκες του ν. 2643/1998 που αφορά το διορισμό στο Δημόσιο ατόμων με αναπηρία ή των συγγενών τους, ο Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέδωσε την με αριθμό Φ. 80100/οικ. 41847/2496 Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ (Β’ 3451) με την οποία εγκρίθηκε Πίνακας Χρόνιων Σωματικών ή Πνευματικών ή Ψυχικών Παθήσεων ή Βλαβών που επιφέρουν περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση. Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνεται και η Κυστική Ίνωση ως πάθηση αναπνευστικού συστήματος που περιγράφεται στο κεφάλαιο 5.16 του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
Οι ιατροί ειδικευμένοι και οδοντίατροι, καθώς και οι απόφοιτοι όλων των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας, Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ε. των παρακάτω ειδικοτήτων: νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι, βιολόγοι, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, κοινωνικοί λειτουργοί, φαρμακοποιοί, χημικοί, βιοχημικοί, μαίες/μαιευτές, επισκέπτες/τριες υγείας, διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, τεχνολόγοι τροφίμων και διατροφής, οπτικοί, ορθοπτιστές (οπτικοί-οπτομέτρες), λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, οδοντοτεχνίτες, ραδιολόγοι-ακτινολόγουι, φυσικοί-ακτινοφυσικοί, φυσικοί ιατρικής, βρεφονηπιοκόμοι και πτυχιούχοι του τμήματος δημόσιας και κοινοτικής υγείας που πάσχουν από Κυστική Ίνωση μπορούν να ζητήσουν το διορισμό τους, οι μεν ιατροί και οδοντίατροι σε προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις, όλες δε οι υπόλοιπες ειδικότητες σε προσωποπαγείς θέσεις της ειδικότητας τους, που συνιστώνται με την απόφαση διορισμού σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας του Ε.Σ.Υ σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 2920/2001 (ΦΕΚ Α’ 131), όπως αυτό έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.
ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
Οι ιατροί που πάσχουν από Κυστική Ίνωση προσλαμβάνονται για ειδίκευση ως υπεράριθμοι για την άσκηση τους σε ειδικότητα σε νοσοκομείο ή κλινική της εκλογής τους, σύμφωνα με το άρθρο 82 παρ.3 του ν. 2071/1992 (ΦΕΚ Α΄123) σε συνδυασμό με το άρθρο 67 παρ.4 του ίδιου 3918/2011 (ΦΕΚ Α’ 31).
ΕΡΓΑΣIΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ («ΑΓΡΟΤΙΚΟ») ΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
Οι ιατροί που πάσχουν από Κυστική Ίνωση δεν υποχρεούνται σε εργασία υπαίθρου (: «αγροτικό») σύμφωνα με το άρθρο 82 παρ.3 του ν. 2071/1992 (ΦΕΚ Α΄123) σε συνδυασμό με το άρθρο 23 παρ.5 του ίδιου νόμου.
ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Σύμφωνα με το άρθρο το άρθρο 50 παρ. 2 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, ν. 3528/2007, (ΦΕΚ Α’ 26), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 47 παρ. 1 Ν.4674/2020, ΦΕΚ Α 53/11.3.2020 και την εργατική νομοθεσία, υπάλληλοι που πάσχουν από νόσημα που χρήζει περιοδικής νοσηλείας, δικαιούνται ειδικής αδείας μετ’ αποδοχών μέχρι 22 εργάσιμες ημέρες το χρόνο. Για τις προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου αυτού, προβλέπει η με αριθμό 19/2003 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Επίσης, υπάλληλοι του Δημοσίου που δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία και έχουν ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω, δικαιούνται ειδική άδεια έξι (6) εργάσιμων ημερών με αποδοχές κάθε χρόνο, επιπλέον της κανονικής. Αυτό ισχύει και για όσους συνδέονται μόνιμα με το Δημόσιο, ΟΤΑ, ή ΝΠΔΔ, αλλά και με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου (άρθρο 8 του ν.2643/1998 (ΦΕΚ Α’ 220) και άρθρο 50 παρ. 4 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, ν. 3528/2007 (ΦΕΚ Α’ 26).
ΕΙΔΙΚΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ Ή ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Για τους συζύγους και τους γονείς πασχόντων παιδιών με Κυστική Ίνωση που εργάζονται στο δημόσιο, προβλέπεται από το άρθρο 50 παρ. 2 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, ειδική άδεια με αποδοχές, όταν ο/η ασθενής σύζυγος ή το/α πάσχον/τα παιδί/ά νοσηλεύονται. Την ειδική αυτή άδεια με αποδοχές δικαιούται ο υπάλληλος που έχει σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από νόσημα, το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δικαιούται την ειδική άδεια για περισσότερα από ένα πάσχοντα πρόσωπα, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ` ανώτατο όριο σε τριάντα δύο (32) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Σε περίπτωση που για το ίδιο πάσχον πρόσωπο δικαιούχοι της άδειας είναι περισσότεροι του ενός υπάλληλοι, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ` ανώτατο όριο σε τριάντα δύο (32) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο για το σύνολο των δικαιούχων υπαλλήλων αθροιστικά. Με δήλωση των συνδικαιούχων υπαλλήλων καθορίζεται ο αριθμός των ημερών που θα λάβει κάθε δικαιούχος υπάλληλος από το σύνολο των τριάντα δύο (32) εργασίμων ημερών τον χρόνο που δικαιούνται για το ίδιο πάσχον πρόσωπο αθροιστικά.
Επίσης, υπάλληλοι του Δημοσίου που δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία και έχουν ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, τα οποία δεν εργάζονται λόγω της αναπηρίας αυτής, με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω, δικαιούνται ειδική άδεια έξι (6) εργάσιμων ημερών με αποδοχές κάθε χρόνο, επιπλέον της κανονικής. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δικαιούται την ειδική άδεια για περισσότερα από ένα πάσχοντα πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ` ανώτατο όριο σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Σε περίπτωση που για το ίδιο πάσχον πρόσωπο δικαιούχοι της άδειας είναι περισσότεροι του ενός υπάλληλοι, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο για το σύνολο των δικαιούχων υπαλλήλων αθροιστικά. Με δήλωση των συνδικαιούχων υπαλλήλων καθορίζεται ο αριθμός των ημερών που θα λάβει κάθε δικαιούχος υπάλληλος από το σύνολο των δέκα (10) εργάσιμων ημερών τον χρόνο που δικαιούνται για το ίδιο πάσχον πρόσωπο αθροιστικά.
ΕΙΔΙΚΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ
Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4892/2022 (ΦΕΚ Α' 28/22.02.2022), προβλέπεται ειδική γονική άδεια διάρκειας δέκα (10) εργασίμων ημερών κατ` έτος, με αποδοχές, για την αντιμετώπιση των αναγκών παιδιών έως δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, με νόσημα που χρήζει μεταμόσχευσης ή με σπάνιο νόσημα, και εφόσον στην τελευταία περίπτωση συντρέχει ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 44 του ν. 4808/2021, προβλέπεται για τους εργαζόμενους γονείς ειδική γονική άδεια νοσηλείας χωρίς αποδοχές, σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού, ανεξαρτήτως της ηλικίας του, λόγω ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά αναγκαία την άμεση παρουσία του εργαζόμενου, για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριάντα (30) εργάσιμων ημερών κατ` έτος.
Τόσο η ειδική γονική άδεια, όσο και η άδεια για λόγους νοσηλείας του παιδιού αποτελούν δικαίωμα του κάθε γονέα. Η άδεια χορηγείται χωρίς άλλη προϋπόθεση, πέραν των σχετικών διευκολύνσεων που παρέχονται από άλλες διατάξεις στους εργαζόμενους γονείς για οικογενειακούς λόγους και αφού εξαντληθούν συναφή δικαιώματα με αποδοχές, πλην της ετήσιας κανονικής άδειας.
ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Σύμφωνα με το άρθρο 41 του ν.4808/2021(ΦΕΚ Α’ 101), οι γονείς που εργάζονται σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση που απασχολεί τουλάχιστον πενήντα (50) άτομα και έχουν παιδιά με Κυστική Ίνωση που έχουν ποσοστό αναπηρίας η οποία πιστοποιείται με ιατρική γνωμάτευση του ασφαλιστικού φορέα στον οποίο υπάγονται τα πρόσωπα αυτά, έχουν το αυτοτελές δικαίωμα για κάθε παιδί, να ζητήσουν τη μείωση του ωραρίου εργασίας τους κατά μία (1) ώρα την ημέρα, με ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.3257/2004, (ΦΕΚ Α 143) η εφαρμογή του μειωμένου ωραρίου εργασίας χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών γίνεται και στο στρατιωτικό προσωπικό και στους στρατιωτικούς δικαστές των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν ή επιμελούνται τέκνο ή σύζυγο με σωματική αναπηρία εφόσον η αναπηρία είναι τουλάχιστον 67%.
Η ίδια μείωση του ωραρίου εργασίας χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών ισχύει, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ.4 και 5 του ν. 2527/1997 (ΦΕΚ Α’ 206), και για τακτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α που είτε οι ίδιοι έχουν αναπηρία 67% και άνω, είτε έχουν παιδιά με σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή σύζυγο με αναπηρία 80% και άνω τον οποίο συντηρεί.
ΤΗΛΕΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Σύμφωνα με την με αριθμό Αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/890/οικ.16790 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε στις 27-10-2022 (ΦΕΚ Β’ 5541’) σχετικά με την παροχή τηλεργασίας από υπαλλήλους του Δημοσίου που πάσχουν από μόνιμα ή πρόσκαιρα προβλήματα υγείας, προβλέπεται ότι οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση δικαιούνται τηλεργασίας. Η παραπάνω Υπουργική Απόφαση έχει έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2023 και ο ανώτατος αριθμός ημερών τηλεργασίας κατ’ έτος δεν μπορεί να υπερβεί τις ογδόντα οκτώ (88) ημέρες για τον υπάλληλο, κατανεμημένες τμηματικά στο ανώτατο όριο των είκοσι δύο (22) ημερών ανά τρίμηνο.
Για την διαδικασία παροχής τηλεργασίας, την αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορείτε να πληροφορηθείτε πατώντας εδώ.