• 2310–422530
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Από την αρχή του έτους είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με τους αρμόδιους για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που παρουσιάστηκε με την έλλειψη επάρκειας των νέων φαρμάκων υψηλού κόστους Kaftrio, Kalydeco και Orkambi της φαρμακευτικής εταιρίας Vertex. Όπως σας είχαμε ενημερώσει προηγούμενα με σχετική μας ανακοίνωση, μέχρι να κυκλοφορήσουν τα φάρμακα Kaftrio, Orkambi, Kalydeco από την φαρμακευτική εταιρία Vertex, μπορούν να εισαχθούν με τη διαδικασία των ατομικών παραγγελιών. Επειδή η  διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και γραφειοκρατική, κατόπιν επικοινωνίας που είχαμε με τους αρμόδιους φορείς,  μας γνωστοποιήθηκε από την αρμόδια διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ τόσο τηλεφωνικά όσο και εγγράφως, ότι οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει ειδικά για το μήνα Ιανουάριο να καταθέσουν εκ νέου αίτηση για έγκριση φαρμάκου εξωτερικού μέσω του ΣΗΠ  με την ένδειξη «επείγον». Επισημαίνεται πως για λόγους σημαντικής διευκόλυνσης η ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΝ» για τα φάρμακα αυτά, θα επισημαίνεται με την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος με θέμα: «Επείγον: φάρμακα για συνέχιση θεραπείας σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση» στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε θερμά όλους σας να ενημερώσετε τους θεράποντες ιατρούς σας. Επίσης και ο ΕΟΠΥΥ μέσω των φαρμακείων του θα ενημερώσει τους ασθενείς των οποίων οι παραγγελίες είναι σε εκκρεμότητα στο ΙΦΕΤ.

Την επιστολή που λάβαμε από τον ΕΟΠΥΥ μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Συνεχίζουμε την επικοινωνία με όλους τους φορείς και τους αρμόδιους για την επίλυση του προβλήματος και την απρόσκοπτη συνέχιση θεραπείας των ασθενών με τα φάρμακα αυτά. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε καθημερινά παράπονα από ασθενείς μέλη του συλλόγου μας, οι οποίοι διαμαρτύρονται διότι δεν μπορούν να προμηθευτούν  από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα ιδιωτικά φαρμακεία τα φάρμακα υψηλού κόστους Kaftrio, Kalydeco και Orkambi της φαρμακευτικής εταιρίας Vertex που λαμβάνουν, ενώ ήδη και το μήνα Δεκέμβριο  υπήρχαν προβλήματα επάρκειας των σκευασμάτων και δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστούν συνταγές .

Ενημερωθήκαμε ότι στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στο ΙΦΕΤ δεν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων αυτών  και σύμφωνα με πρόσφατη αλληλογραφία της 4ης Ιανουαρίου του ΕΟΦ προς τον ΕΟΠΥΥ και το ΙΦΕΤ, ο ΕΟΦ, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της επάρκειας που προέκυψε, αντέδρασε άμεσα, ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του ΙΦΕΤ ότι «μέχρι να κυκλοφορήσουν τα φάρμακα Kaftrio, Orkambi, Kalydeco από την φαρμακευτική εταιρία Vertex Φαρμακευτική Μονοπρόσωπη ΑΕ, μπορούν να εισαχθούν με τη διαδικασία των ατομικών παραγγελιών», η οποία όμως είναι αρκετά χρονοβόρος και γραφειοκρατική.

Μας προξενεί ερωτηματικά και  εντύπωση ότι  εν μέσω εορταστικής περιόδου και ενώ όλοι αναμέναμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αποζημίωσης των φαρμάκων αυτών, διαπιστώνουμε ότι η φαρμακευτική εταιρία χωρίς να λάβει καν υπόψη τις αυξημένες και σοβαρές ανάγκες των ασθενών με Κυστική Ίνωση, παύει την κυκλοφορία αυτών στη χώρα μας, αφήνοντας τους πάσχοντες από Κυστική Ίνωση χωρίς φάρμακο!!!

Για το λόγο αυτό, απευθυνθήκαμε άμεσα στους αρμόδιους φορείς και στον Υπουργό Υγείας ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα  το οποίο θεωρούμε ιδιαίτερα σοβαρό. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Στις 11 Ιανουαρίου 2022  η φαρμακευτική εταιρία που παράγει τον τριπλό συνδυασμό φαρμάκου με την εμπορική ονομασία "Kaftrio", ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) ενέκρινε την αίτηση της εταιρίας για την επέκταση της αδείας χορήγησης του φαρμάκου αυτού σε συνδυασμό με Kalydeco, σε ασθενείς ηλικίας 6-11 ετών  που έχουν τουλάχιστον μια μετάλλαξη F508del στο γονίδιο τους. Με την επέκταση της άδειας χορήγησης και των ενδείξεων του φαρμάκου, περισσότεροι από 1.500 Ευρωπαίοι ασθενείς με Κυστική Ίνωση  ηλικίας 6-11 ετών που φέρουν μια μετάλλαξη  F508del στο γονίδιο τους έχουν πλέον για πρώτη φορά ένδειξη για το συγκεκριμένο τριπλό συνδυασμό φαρμάκου. 

Για περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου της εταιρίας στην Αγγλική Γλώσσα  πατώντας εδώ.

Ενημερωθήκαμε από μέλη μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον κατ’ εξαίρεση διορισμό τους σε δομές υγείας σύμφωνα με το ν. 2920/2001. Ο σύλλογος μας άμεσα ανταποκρίθηκε στο αίτημα τους να τους συνδράμουμε ώστε να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Πρόσφατα, αποστείλαμε επιστολές στους αρμόδιους φορείς και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και αναμένουμε τις δικές τους ενέργειες. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε σχετικά  όπως και τους  άμεσα ενδιαφερόμενους, δεδομένου ότι η θετική έκβαση των δυο αυτών περιπτώσεων θα έχει αντίκτυπο και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και είναι άμεσα συνυφασμένη με την επαγγελματική αποκατάσταση των ασθενών.

Ενόψει της λήξης του έτους, παρακαλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να προβούν άμεσα στην πληρωμή της ετήσιας συνδρομής του που ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ. Την κατάθεση μπορείτε να πραγματοποιείτε στο λογαριασμό του σωματείου που τηρείται στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ με
ΙΒΑΝ: GR 02 0171 076000 6076 040030 521.
Επίσης, όσοι επιθυμούν να προβούν σε δωρεά προς το σωματείο μας μπορούν να το πραγματοποιήσουν μέσω paypal στον παρακάτω σύνδεσμο.

Πρόσφατα, μέλος του συλλόγου μας επικοινώνησε μαζί μας και μας ανέφερε ότι το τέκνο του δεν δικαιούται του επιδόματος αεροθεραπείας, παρά το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δικαιούνται αυτού βάσει της σχετικής διάταξης του Κανονισμού παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Άμεσα ο σύλλογος μας απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους προκειμένου να επιλυθεί το θέμα και να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε και το παιδί αυτό να δικαιούται του επιδόματος αεροθεραπείας, όπως και οι υπόλοιποι ασθενείς.

Κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης που  έλαβε ο σύλλογος μας από την εταιρία που είναι  κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας των παγκρεατικών ενζύμων, σας πληροφορούμε ότι η αιτία της περιορισμένης επάρκειας Creon, είναι οι ελλείψεις παγκοσμίως της παγκρεατίνης που αποτελεί την πρώτη ύλη του σκευάσματος, κάτι που έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή του τελικού προϊόντος. «Η ζωική προέλευση της πρώτης ύλης δεν επιτρέπει την παραγωγή της σε βιομηχανική κλίμακα και σταθερές ποσότητες, την καθιστά δε ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι ασθένειες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή της η εταιρία. Οι παραγόμενες ποσότητες, η διαθεσιμότητα του σκευάσματος καθώς και το μερίδιο αυτών που τελικά δεσμεύεται και διατίθεται στη χώρα μας, δεν εξαρτάται από την εταιρία που κατέχει την άδεια κυκλοφορίας του σκευάσματος. Μάλιστα, όπως αναφέρει στην επιστολή της η εταιρία, στην Ελλάδα διατίθεται το 100% των ποσοτήτων που η εταιρία εισάγει. Για το θέμα η εταιρία αναφέρει ότι έχει απευθυνθεί σχετικά στον ΕΟΦ.

Ο σύλλογος μας από πλευράς του κατ’ επανάληψη έχει θέσει το θέμα τόσο στην εταιρία, όσο και στον ΕΟΦ και στον αρμόδιο Υπουργό. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και τη χρονιότητα του προβλήματος που επηρεάζει τους ασθενείς σε όλη την Ελλάδα,  κατόπιν και της έγγραφης ενημέρωσης που λάβαμε, θα απευθυνθούμε και πάλι στους αρμοδίους προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς και θα σας ενημερώσουμε σχετικά με οτιδήποτε νεώτερο.

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 δημοσιεύθηκε η με αριθμό Α.1235/26-10-2021(ΦΕΚ Β’ 5083) Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας αντιστοιχούνται οι παθήσεις που ορίζει το άρθρο  72 του νόμου 4758/2020 (ΦΕΚ Α’242) με τα αντίστοιχα κεφάλαια του Ενιαίου Πίνακα προσδιορισμού αναπηρίας με αυτές,   ώστε ευχερώς να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να μπορούν να τύχουν  απαλλαγής  από τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας καθώς και παροχής κάρτας στάθμευσης σε αναπηρικές θέσεις οι δικαιούχοι. Όπως σας έχουμε ενημερώσει με προηγούμενη ανάρτηση μας, βάσει νόμου που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, καθορίστηκαν οι  παθήσεις και οι δικαιούχοι των παραπάνω διευκολύνσεων, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ινοκυστικοί ασθενείς και οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς.

Ειδικότερα, με την παραπάνω Υπουργική απόφαση ορίζεται ότι πάσχοντες από Κυστική Ίνωση που αναφέρονται στο κεφάλαιο 5.16 του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, καθώς και μεταμοσχευμένοι πνεύμονα, ή καρδιάς που αναφέρονται στο κεφάλαιο 6.7Ρ του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, είναι αυτοί που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 16  ν. 1798/1988 και δικαιούνται απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας  και ταξινόμησης, καθώς και κάρτας στάθμευσης.

Η υπουργική απόφαση ορίζει επίσης τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να τύχουν της χορήγησης  των παραπάνω ευεργετημάτων. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά θα πρέπει να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του ΚΕΠΑ προκειμένου να διαπιστωθεί αν η περίπτωση τους υπάγεται στις   παθήσεις του άρθρου 16 του ν. 1798/1988. Εφόσον διαθέτετε εν ισχύ Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας, οι περιπτώσεις  δεν επαναξιολογούνται, αλλά ζητείται η υπαγωγή σε διατάξεις που δημοσιεύθηκαν μετά την αξιολόγησή από την υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α., και υποβάλλεται αίτηση αναθεώρησης της εν ισχύ γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας. Η αρμόδια τριμελής επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) προβαίνει σε αξιολόγηση του ιατρικού φακέλου λαμβάνοντας υπόψη τις παθήσεις και τα κριτήρια που ορίζονται βάσει του νόμου.

Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε εν ισχύ Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας, θα πρέπει να υποβάλλετε αίτηση αξιολόγησης αναπηρίας και Εισηγητικό Φάκελο Παροχών Αναπηρίας, ο οποίος αξιολογείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Κατόπιν, μπορείτε να κοινοποιείτε ηλεκτρονικά τη Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΚΕ.Π.Α. στην Α.Α.Δ.Ε., μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (Ε.Ψ.Π.-gov.gr), χωρίς να απαιτείται η ηλεκτρονική υποβολή της στα υποσυστήματα της Α.Α.Δ.Ε. 

Εμείς σας ευχόμαστε καλές βόλτες και καλά ταξίδια..

Στις 28 Απριλίου  η φαρμακευτική εταιρία που παράγει τον τριπλό συνδυασμό φαρμάκου με την εμπορική ονομασία "Kaftrio", ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαική Επιτροπή  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) ενέκρινε την αίτηση της εταιρίας για την επέκταση της αδείας χορήγησης του φαρμάκου αυτού σε συνδυασμό με Kalydeco, σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν τουλάχιστον μια μετάλλαξη F508del στο γονίδιο τους. Με την επέκταση της άδειας χορήγησης και των ενδείξεων του φαρμάκου,  οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση που είναι ηλικίας άνω των 12 ετών με μια μεταλλαξη  F508del στο γονίδιο τους και μια μετάλλαξη gating (F/G) ή μειωμένης λειτουργικότητας residual (F/RF) έχουν πλέον για πρώτη φορά ένδειξη για το συγκεκριμένο τριπλό συνδυασμό φαρμάκου. Πλέον, η πλειοψηφία των ινοκυστικών ασθενών ηλικίας άνω των 12 ετών στην Ευρώπη  μπορούν να λάβουν το φάρμακο αυτό!

Όπως είναι γνωστό, στη χώρα μας λαμβάνουν  το φάρμακο αυτό συνολικά περίπου 60 ασθενείς. 

Το δελτίο τύπου της εταιρίας στην Αγγλική Γλώσσα μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Πρόσφατα, η φαρμακευτική εταιρεία Translate Bio δημοσίευσε τα πολλά προσδοκόμενα ενδιάμεσα αποτελέσματα μίας κλινικής μελέτης της φάσης 1/2 για μία γενετική θεραπεία με τη νέα φαρμακευτική ουσία MRT5005. Η ουσία είναι εισπνεόμενη και αποκαθιστά τη λειτουργία της, προβληματικής στην περίπτωση της Κυστικής Ίνωσης πρωτεΐνης CFTR, καθώς μεταφέρει στα κύτταρα των πνευμόνων ειδικό m-RNA. Το σκεύασμα απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση ανεξάρτητα από την μετάλλαξη που έχουν. Σύμφωνα με τη μελέτη η πρόσληψη αρκετών δόσεων του νέου φαρμάκου είναι ασφαλής. Σε επόμενες μελέτες θα αποδειχτεί κατά πόσο αυτό βελτιώνει τη λειτουργία της πρωτεΐνης και μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με κυστική ίνωση.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη ή νεώτερο σχετικά με το νέο αυτό φάρμακο θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Subscribe
Subscribe to our chanel

CFA WorldWide - Links

0
ανακαλύπτεται το γονίδιο
0%
των Ευρωπαίων είναι φορείς της νόσου
0+
χιλιάδες φορείς στην Ελλάδα
0#
κληρονομική νόσος της λευκής φυλής