Έκτακτη ανακοίνωση σχετικά με την επιβάρυνση ανά συνταγή και παραμπεπτικό

Σας γνωρίζουμε ότι με πρόσφατη διάταξη νόμου (άρθρο 25 του ν. 5102/2024 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 55/13.04.2024, «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις»), ορίζεται ότι  εκ μέρους του ασθενούς καταβάλλεται υπέρ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,  ποσό ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό,  καθώς και ότι από την 1η Μαΐου 2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ο ασθενής θα καταβάλει ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

Από την καταβολή αυτή εξαιρούνται οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση.  

Την συγκεκριμένη διάταξη και τις υπόλοιπες παθήσεις που εξαιρούνται, μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

18η Διημερίδα Βιολογίας « Η κοινωνία συναντά την σύγχρονη Βιολογία»

Στις 12-13 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η 18η Διημερίδα Βιολογίας « Η κοινωνία συναντά την σύγχρονη Βιολογία» από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων και το Ράλλειο Λύκειο Θηλέων Πειραιά, την οποία  παρακολούθησαν ζωντανά σε διαδικτυακή μετάδοση μαθητές και εκπαιδευτικοί σε γυμνάσια και Λύκεια όλης  της Ελλάδος. Προσκεκλημένη στην διημερίδα ήταν και  η πρόεδρος του συλλόγου μας, Αγγελική Πρεφτίτση, η οποία στην ομιλία της με θέμα: «Κυστική Ίνωση: από την σκοπιά ενός αόρατου ασθενή» αναφέρθηκε συνοπτικά στην νόσο από την πρώτη περιγραφή της πάθησης  από τους ιατρούς, την ανακάλυψη του υπεύθυνου γονιδίου μέχρι  σήμερα, μίλησε εκτενώς για τον καθημερινό αγώνα των ασθενών με Κυστική Ίνωση  και τη ζωή ενός σπάνιου ασθενούς  με μια αόρατη σοβαρή νόσο, την μεταμόσχευση και τέλος αναφέρθηκε στις πολύ θετικές εξελίξεις την θεραπεία της νόσου και τις τρέχουσες εξελίξεις στην έρευνα νέων θεραπειών για όσους δεν είναι επιλέξιμοι για τα νέα φάρμακα.

Κατά την διημερίδα, αναπτύχθηκαν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα θέματα της Βιολογίας και όσοι παρακολούθησαν τις συνεδρίες είχαν την δυνατότητα να υποβάλουν τα ερωτήματά τους στους ομιλητές.

Την ημερίδα και την ομιλία της προέδρου του συλλόγου μας μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

Ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα αποστολής φαρμάκων Υψηλού κόστους στο σπίτι από τον ΕΟΠΥΥ

Όπως σας είχαμε ενημερώσει παλιότερα,  το αίτημα του συλλόγου μας για αποστολή των φαρμάκων μας κατ’οίκον μέσω υπηρεσιών ταχυμεταφορών έγινε δεκτό και στις  2 Φεβρουαρίου 2024 δημοσιεύθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση. Στις 28 Μαρτίου 2024 ενημερωθήκαμε από τον ΕΟΠΥΥ ότι είναι  διαθέσιμη για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση η υπηρεσία αποστολής «Φαρμάκων Υψηλού Κόστους Κατ’ Οίκον» για τα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Για την αποστολή των φαρμάκων κατ' οίκον ο δικαιούχος περίθαλψης που επιθυμεί να κάνει χρήση της υπηρεσίας πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να έχει ενεργοποιημένη την άυλη συνταγογράφηση, καθώς και να έχει εκδοθεί νοσοκομειακή βεβαίωση ηλεκτρονικά στις περιπτώσεις που προβλέπεται.

Προς το παρόν, τα τα φάρμακα που καθορίστηκε ότι μπορούν οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση να παραλάβουν κατ’ οίκον είναι τα εξής: Colistimethate Sodium (Colobreath), Ivacaftor, (Kalydeco) Ivacaftor,Lumacaftor, (Orkambi) Ivacaftor,Tezacaftor,Elexacaftor, (Kaftrio), Levofloxacin Hemihydrate (Quinsair). Αργότερα θα προστεθούν και άλλα φάρμακα, όπως και αυτά, τα λεγόμενα της «ψυχρής αλυσίδας» (αυτά που δαιτηρούνται σε ψυγείο).

Όταν ο θεράπων ιατρός σας εκδίδει τη συνταγή στο  Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της (ΗΔΙΚΑ),  θα βλέπει ποια από τα φάρμακα σας μπορούν αν σταλούν με κούριερ στο σπίτι και μπορείτε να του ζητήσετε να επισημάνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ το σχετικό πεδίο «αποστολή κατ’ οίκον», ώστε τα συγκεκριμένα φάρμακα να σας παραδοθούν κατ’οίκον.

Στη συνέχεια  θα πρέπει να εισέλθετε στην ειδική ενότητα στο site του του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την αποστολή φαρμάκων κατ’οίκον (https://fyk.eopyy.gov.gr/) παρέχοντας τις απαραίτητες συναινέσεις και τις αναγκαίες πληροφορίες για την αποστολή των φαρμάκων στο σπίτι σας.

Ο χρόνος παράδοσης των φαρμάκων είναι από 2 έως 5 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα εκτέλεσης της συνταγής. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, πατώντας εδώ.

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ έτους 2024

Σας ενημερώνουμε ότι στις 22 Μαρτίου 2024 εκδόθηκε από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας  η εγκύκλιος για την χορήγηση δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2024. Τα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων (του τόπου μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου) και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέχρι 31/10/2024, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων και γνωματευση των ΚΕΠΑ που προσδιορίζει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Επισημαίνεται ότι  όσοι ενδιαφερόμενοι διαθέτουν Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, σε ισχύ,  με την σήμανση “ΙΙ” δεν απαιτείται να προσκομίσουν γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών.

Με το δελτίο μετακίνησης ΑμεΑ εξασφαλίζεται το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης του δικαιούχου με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας στον τόπο κατοικίας του καθώς και εκπτώσεων για την μετακίνηση με τραίνα και υπεραστικά λεωφορεία.

Για την ανανέωση και την έκδοση νέων Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ ισχύουν και εισοδηματικά κριτήρια. Ως ημερομηνία έναρξης χορήγησης τους από τις παραπάνω υπηρεσίες ορίζεται η 4η-4-2024 και λήξης η 31η-10-2024. 

Για περισσότερες πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, μπορείτε να διαβάσετε την εγκύκλιο πατώντας εδώ.

Σχετικά με την ενιαία ηλεκτρονική κάρτα διοδίων

Στις 5 Μαρτίου 2024 λάβαμε επιστολή από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με το αίτημα που τους είχαμε αποστείλει για την ανάγκη άμεσης υλοποίησης της ενιαίας ηλεκτρονικής κάρτας διοδίων. Με την επιστολή αυτή το γραφείο του Υπουργείου κοινοποιούσε την επιστολή μας στην αρμόδια Υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την έκδοση της  ηλεκτρονικής κάρτας διέλευσης διοδίων και για τον καθορισμό των δικαιούχων αυτής.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμοδίους και θα σας ενημερώσουμε για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Συζητήσεις με αρμόδια Υπουργεία για την επιδοματική ενίσχυση των ασθενών

Στις 26 Φεβρουαρίου 2024, το σωματείο μας απέστειλε για μια ακόμα φορά έγγραφα υπομνήματα στα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των ασθενών με Κυστική Ίνωση και των οικογενειών τους, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσβάστακτες οικονομικές συνέπειες του νοσήματος τους.

Σε απάντηση των αιτημάτων μας,  επικοινώνησε άμεσα με την πρόεδρο του  σωματείου μας, νομικός σύμβουλος από  το ιδιαίτερο γραφείο της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρίας Δόμνας Μιχαηλίδου με τον οποίο υπήρξε διαλογική και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με ζήτημα.

Παράλληλα, στις 4 Μαρτίου 2024 η πρόεδρος του συλλόγου μας, Αγγελική Πρεφτίτση, συμμετείχε σε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη στην οποία προσεκλήθη από την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κυρία Μαρία Κεφάλα με θέμα τα προβλήματα των πασχόντων και την επιδοματική τους ενίσχυση. Στην τηλεδιάσκεψη με την κυρία Υφυπουργό, η πρόεδρος του συλλόγου μας, είχε την ευκαιρία να αναδείξει την ανάγκη επιδοματικής ενίσχυσης των ασθενών με Κυστική Ίνωση και να αναφερθεί  στην εξέλιξη του νοσήματος, στην κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των ασθενών με Κυστική Ίνωση, στις ανάγκες αυτών και των οικογενειών τους, όπως αυτές διαμορφώνονται ενόψει των νέων θεραπειών. Η Υφυπουργός, λόγω και του επαγγέλματός της, έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για το ζήτημα και άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή τα προβλήματα που έθιξε η πρόεδρος του συλλόγου μας. Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης, δεσμεύτηκε να μεταφέρει τη συζήτηση και τα αιτήματα του συλλόγου μας στα αρμόδια όργανα.

Την ίδια μέρα, στις 4 Μαρτίου 2024 λάβαμε έγγραφη επιστολή από το Γραφείο Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας με την οποία παρέχονταν πληροφορίες σχετικά με  την ένταξη των ασθενών με Κυστική Ίνωση στους δικαιούχους του διατροφικού επιδόματος.

Δεδομένης της μεγάλης ευαισθησίας και του ενδιαφέροντος που δείχνει σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου στα προβλήματά μας, συνεχίζουμε τις ενέργειες μας για την επίλυση των προβλημάτων των ασθενών και ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας και η διαρκής επικοινωνία μαζί τους, θα οδηγήσει με επιτυχία στην ευόδωση των αιτημάτων μας για την οικονομική ενίσχυση μας, ώστε να μπορούμε όλοι μας να αντιμετωπίζουμε με καλύτερες προϋποθέσεις το νόσημά μας. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

 

Σχετικά με το επίδομα αεροθεραπείας σε ασφαλισμένους του Ταμείου του Στρατού

Όπως σας είχαμε ενημερώσει παλιότερα, το σωματείο μας είχε έρθει σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είχε υποβάλει υπόμνημα προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της καταβολής επιδόματος αεροθεραπείας σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση που είναι ασφαλισμένοι στο ταμείο του Στρατού. Πιο συγκεκριμένα, ενόψει της αναθεώρησης του διατάγματος για τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης  του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, είχαμε ζητήσει με το υπόμνημά μας, οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση που είναι ασφαλισμένοι στο συγκεκριμένο ταμείο να δικαιούνται του παραπάνω επιδόματος.  

Στις 7 Μαρτίου 2024 κατόπιν επικοινωνίας μας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πληροφορηθήκαμε ότι το θέμα όσον αφορά τις δαπάνες αεροθεραπείας, πλέον εφαρμόζονται στους ασφαλισμένους του ΥΠΕΘΑ οι διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ για τους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή το άρθρο 46 παρ. 2 το οποίο προβλέπει την χορήγηση επιδόματος αεροθεραπείας σε ασθενείς με Κυστική Ίνωση.

Για το  θέμα μάλιστα, εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2024 σχετική διαταγή  από την αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου Στρατού με οδηγίες για την εφαρμογή του νέου αναθεωρημένου προεδρικού διατάγματος για τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το σύλλογο μας.

Ανακοίνωση για νέο "ορφανό" φάρμακο για την Κυστική Ίνωση

Στις 22 Φεβρουαρίου 2024, η εταιρία Arcturus Therapeutics ανακοίνωσε ότι βάσει θετικής γνώμης που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) τον χαρακτηρισμό «ορφανού φαρμακευτικού προϊόντος» για το  για το ARCT-032, που προορίζεται  για τη θεραπεία της κυστικής ίνωσης. Τον Νοέμβριο του 2023, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε επίσης τον χαρακτηρισμό ορφανού φαρμάκου στο ARCT-032 για Κυστική Ίνωση.

Η εταιρία Arcturus Therapeutics αποτελεί  μια παγκόσμια εταιρεία  που παράγει φάρμακα που στηρίζονται σε mRNA  και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για λοιμώδεις νόσους και για τη θεραπεία σπανίων παθήσεων του ήπατος και του αναπνευστικού.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τμήματος της μελέτης εφάπαξ αυξανόμενης δόσης σε υγιείς ενήλικες, ο πρώτος ασθενής με Κυστική Ίνωση που συμμετείχε στο μέρος της μελέτης Φάσης 1β, εγγράφηκε και ολοκλήρωσε δύο λήψεις του φαρμακευτικού σκευάσματος ARCT-032. Η εταιρία Arcturus  αναμένεται να κοινοποιήσει τα δεδομένα της ενδιάμεσης φάσης 1b το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η πορεία της έρευνας αυτής έχει μεγάλη σημασία για τους πάσχοντες με Κυστική Ίνωση, διότι το φάρμακο αυτό, ARCT-032, εφόσον οι δοκιμές και οι έρευνες που γίνονται αποβούν θετικές, θα μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για τους ασθενείς, ανεξάρτητα από την μετάλλαξη που αυτοί φέρουν.

Το ARCT-032 χρησιμοποιεί την πλατφόρμα αερολύματος LUNAR® της  Arcturus για την χορήγηση αγγελιοφόρου RNA (mRNA) CFTR στους πνεύμονες. Η έκφραση ενός λειτουργικού αντιγράφου του mRNA του CFTR στους πνεύμονες ατόμων με Κυστική Ίνωση έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τη δραστηριότητα της πρωτείνης CFTR και να αμβλύνει τις επιπτώσεις που προκαλούν προοδευτική πνευμονική νόσο. Το πρόγραμμα ARCT-032 υποστηρίζεται από προκλινικά δεδομένα σε τρωκτικά, κουνάβια και πρωτεύοντα θηλαστικά, καθώς και αποδεικνύοντας την αποκατάσταση της έκφρασης και της λειτουργίας του CFTR σε ανθρώπινα βρογχικά επιθηλιακά κύτταρα.

 

Νεώτερα από το πρόγραμμα HIT-CF

Φίλες και φίλοι, 

στις 26 Φεβρουαρίου 2024 ενημερωθήκαμε από την Ευρωπαική Οργάνωση για την Κυστική Ίνωση για τις εξελιξεις στην έρευνα που πραγματοποιείται για την εύρεση νέων θεραπειών για ασθενείς με εξαιρετικά σπάνιες μεταλλάξεις.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει παλιότερα, η μελέτη HIT-CF Europe στοχεύει στην εύρεση νέων θεραπευτικών επιλογών σε άτομα με κυστική ίνωση (CF) και εξαιρετικά σπάνιες γονιδιακές μεταλλάξεις. Η μελέτη θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των υποψήφιων φαρμάκων που παρέχονται από συνεργαζόμενες φαρμακευτικές εταιρείες σε ασθενείς που επιλέγονται μέσω προκαταρκτικών δοκιμών στο εργαστήριο σε οργανοειδή που θα δημιουργηθούν από ιστό που λαμβάνεται με βιοψία ορθού από τους ασθενείς.

Hit CF

Η δοκιμή CHOICES αναμένει τελική έγκριση

Η  έρευνα CHOICES είναι η κλινική δοκιμή στην οποία 52 συμμετέχοντες στο HIT-CF θα υποβληθούν σε θεραπεία με ένα νέο συνδυασμό διαμορφωτών. Αυτοί οι άνθρωποι επιλέγονται με βάση την ανταπόκρισή των οργανοειδών που δημιουργήθηκαν από τους ιστούς που ελήφθησαν κατά τη βιοψία ορθού από αυτούς. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, κάθε κλινική δοκιμή που διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποβάλλεται σε αξιολόγηση μέσω κεντρικής διαδικασίας. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένουμε να λάβουμε έγκριση (το «πράσινο φως») μέχρι τα τέλη Απριλίου. Εν τω μεταξύ, η μελέτη CHOICES έχει ήδη εγκριθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε σε  έγκριση και στην ΕΕ.

Επί του παρόντος, προετοιμάζονται οι συμβάσεις με όλα τα κέντρα κλινικών δοκιμών (τα νοσοκομεία όπου θα διεξαχθεί η  έρευνα CHOICES) και διοργανώνονται συναντήσεις ερευνητών τον Μάρτιο, έτσι ώστε όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές κλινικών δοκιμών να γνωρίζουν ακριβώς τι να περιμένουν κατά τη λειτουργία της έρευνας CHOICES.

Νέες ευκαιρίες θεραπείας για όσους δεν έχουν επιλεγεί για την μελέτη Choices!

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι έχουν προκύψει νέες ευκαιρίες θεραπείας για τους συμμετέχοντες στο HIT-CF που δεν έχουν επιλεγεί για τη δοκιμή CHOICES. Η ReCode Therapeutics έχει αναπτύξει μια θεραπεία mRNA για άτομα με κυστική ίνωση με σπάνιες μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένων των ανερμηνεύσιμων (nonsence/stop) μεταλλάξεων. mRNA σημαίνει αγγελιοφόρος ριβονουκλεϊκού οξέος και περιέχει οδηγίες για να πει στα κύτταρά μας πώς να φτιάξουν μια πρωτεΐνη, όπως στο κανάλι CFTR.

5η Ημερίδα για την Κυστική Ίνωση-Αθήνα 9 Μαρτίου 2024

Στις 9 Μαρτίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η 5η ημερίδα για την Κυστική Ίνωση που διοργανώνεται από το Τμήμα Κυστικής Ίνωσης του Νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία" στο Ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα . Στην ημερίδα θα συζητηθούν επίκαιρα θέματα που αφορούν την πάθηση και την περίθαλψη των ασθενών,  ιδίως θέματα σχετικά με  την διατροφή τους, τις βιταμίνες που πρέπει να λαμβάνουν, τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε νεφρούς και τη διαταραχή στον ύπνο. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην θεραπευτική αντιμετώπιση του νοσήματος υπό το πρίσμα της χορήγησης των νέων φαρμάκων. Πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η ημερίδα απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες υγείας και φοιτητές συναφών σχολών και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Subscribe
Subscribe to our chanel

CFA WorldWide - Links

0
ανακαλύπτεται το γονίδιο
0%
των Ευρωπαίων είναι φορείς της νόσου
0+
χιλιάδες φορείς στην Ελλάδα
0#
κληρονομική νόσος της λευκής φυλής