Σχετικά με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και τα φάρμακα Symkevi, Orkambi, Kalydeco, Trikafta

Σχετικά με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και τα φάρμακα Symkevi, Orkambi, Kalydeco, Trikafta

Όπως σας είχαμε ενημερώσει τον Απρίλιο κατόπιν επανειλημμένων διαμαρτυριών ασθενών με Κυστική Ίνωση για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην προμήθεια των φαρμάκων τους Kalydeco, Orkambi και Symkevi, ο σύλλογος είχε κάνει έγγραφη διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Υγείας, τους αρμόδιους φορείς και την φαρμακευτική εταιρεία, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με τα συγκεκριμένα φάρμακα και να μας ενημερώσουν σχετικά με την πορεία των διαδικασιών για την χορήγηση του φαρμάκου «Trikafta». Μάλιστα, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν γενικά οι ασθενείς στην προμήθεια και παραλαβή των φαρμάκων τους, ενόψει της άυλης συνταγογράφησης τρίμηνης διάρκειας σε χρόνιους ασθενείς που είχε τότε καθιερωθεί, ζητήσαμε από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να εξετάσει διάφορα αιτήματα και προτάσεις μας για την διευκόλυνση της πρόσβασης μας στα φάρμακα υψηλού κόστους που μας είναι απαραίτητα για την θεραπεία μας. Επίσης, πριν από λίγες μέρες, κατόπιν εκ νέου διαμαρτυριών μελών του συλλόγου μας για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προμήθεια των φαρμάκων τους Orkambi και Symkevi απευθυνθήκαμε και πάλι εγγράφως στον ΕΟΦ, το ΙΦΕΤ και στον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας να μας ενημερώσουν για τους λόγους που συμβαίνει διαρκώς το πρόβλημα αυτό και παράλληλα να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να έχουν διαθέσιμα τα φάρμακα για τους ασθενείς, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς διακοπές στην φαρμακευτική αγωγή τους.

Σε απάντηση των παραπάνω έγγραφων υπομνημάτων μας, λάβαμε επιστολή του Γενικού Διευθυντή του ΕΟΠΥΥ με την οποία μας ενημερώνει μεταξύ άλλων ότι για τον περιορισμό μετακίνησης των ευπαθών ομάδων, έχουν ενημερωθεί τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και φροντίζουν ώστε να έχουν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για την εκτέλεση συνταγών τρίμηνης διάρκειας, τα οποία ανήκουν στον Θετικό κατάλογο φαρμάκων και μπορούν να συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά.

Όσον αφορά τα φάρμακα Kalydeco, Orkambi και Symkevi, σας επισημαίνουμε -αν και σας είναι ήδη γνωστό- ότι αυτά δεν περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ούτε και στον Θετικό κατάλογο φαρμάκων, αλλά παρέχονται με ατομική παραγγελία μέσω του ΙΦΕΤ. Για τα φάρμακα αυτά, ο ΕΟΠΥΥ μας ενημερώνει ότι είναι συνεπής στις πληρωμές του και έχει εξοφλήσει εγκαίρως τα τιμολόγια του ΙΦΕΤ και ως εκ τούτου το πρόβλημα διαθεσιμότητας των συγκεκριμένων φαρμάκων δεν αποτελεί ευθύνη της Διεύθυνσης φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ . Επίσης, μας επισημαίνει ότι λόγω του πολύ μεγάλου κόστους των φαρμάκων αυτών και των ειδικών συνθηκών φύλαξης τους είναι αδύνατη η αύξηση των παραγγελιών από το ΙΦΕΤ προκειμένου να υπάρχει απόθεμα τριών μηνών, γεγονός που θα αύξανε σε τριπλάσιο βαθμό και την ανάγκη αποζημίωσης των προμηθευτών .

Όσον αφορά τις προτάσεις που κατέθεσε ο σύλλογος μας για την διευκόλυνση της παραλαβής των υπολοίπων φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που λαμβάνουν οι ινοκυστικοί ασθενείς από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός μας ενημέρωσε για τις δυνατότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την διευκόλυνση των ασθενών προκειμένου να παραλάβουν τα φάρμακα αυτά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Αυτές είναι συνοπτικά: α) η παραλαβή αυτών από συγγενή του ασθενούς πρώτου ή δευτέρου βαθμού ή από τρίτο άτομο με εξουσιοδότηση, β) η παραλαβή αυτών για άμεση ανάγκη μέσω του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» που εκπονείται από τους κατά τόπους δήμους της χώρας και γ) η παραλαβή αυτών μέσω πιστοποιημένης εταιρίας ταχυμεταφορών (κούριερ) με δαπάνη του ασθενούς.

Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ μας ενημέρωσε ότι όλα τα σημεία που επισημάναμε στα έγγραφα υπομνήματά μας και οι προτάσεις που κάναμε για διευκόλυνσης των ασθενών στην προμήθεια των φαρμάκων τους υψηλού κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα ληφθούν υπόψη με απώτερο σκοπό την ένταξη και των φαρμάκων των ινοκυστικών ασθενών στα ιδιωτικά φαρμακεία και στο έργο διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους (όπως είναι π.χ. το ΤΟΒΙ ή το BRAMITOB, Colobreath κ.α.) τους κατ’ οίκον μέσω του Οργανισμού. Την απαντητική επιστολή του ΕΟΠΥΥ μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Ο σύλλογος μας, όπως πάντα, θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για επίλυση των προβλημάτων των ασθενών και για την βελτίωση των συνθηκών προμήθειας των φαρμάκων τους και συνακόλουθα και της καθημερινότητας τους. Σας παρακαλούμε να μας ενημερώνετε για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στην περίθαλψη ή την νοσηλεία σας, προκειμένου να συνδράμουμε στην επίλυση του.


Subscribe
Subscribe to our chanel

CFA WorldWide - Links

0
ανακαλύπτεται το γονίδιο
0%
των Ευρωπαίων είναι φορείς της νόσου
0+
χιλιάδες φορείς στην Ελλάδα
0#
κληρονομική νόσος της λευκής φυλής