Ακόμα περισσότερα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ινοκυστική κοινότητα εν μέσω κορωνοϊού

Ακόμα περισσότερα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ινοκυστική κοινότητα εν μέσω κορωνοϊού

Τα μηνύματα μίας έρευνας σε 40 ασθενείς με ΚΙ, που προσβλήθηκαν από τον ιό SARS-Cov2, εκ των οποίων οι 11 μεταμοσχευμένοι, δικαιολογούν μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την ινοκυστική κοινότητα. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, η οποία ακόμα συνεχίζεται, προκύπτει ότι, οι επιπτώσεις του ιού σε ασθενείς με ΚΙ είναι παρόμοιες με αυτές που εμφανίζει ο γενικός πληθυσμός και η κλινική του εικόνα δεν είναι χειρότερη παρά τα σοβαρά χρόνια αναπνευστικά προβλήματα λόγω της νόσου. 

Οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση λόγω αυτών των προβλημάτων χαρακτηρίστηκαν από πολλές χώρες ως ευπαθής ομάδα έναντι του κορωνοϊού, λόγω των δυσάρεστων επιπτώσεων προηγούμενων ιών (π.χ. της γρίπης H1N1) στον ινοκυστικό πληθυσμό. Τα πρώιμα όμως αυτά αποτελέσματα δείχνουν μία πιο αισιόδοξη εικόνα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι έχουν ήδη αναρρώσει πλήρως τα 3/4 των ασθενών χωρίς μεταμόσχευση και πάνω από τους μισούς μεταμοσχευμένους ασθενείς. Επίσης, δεν αναφέρθηκε θάνατος και μάλιστα παρά την χαμηλή αναπνευστική λειτουργία κάποιων από τους προσβληθέντες, την ύπαρξη κάποιων από αυτών σε λίστα μεταμόσχευσης, ή ήδη μεταμοσχευμένων, την εγκυμοσύνη ή άλλων σοβαρών συννοσηροτήτων  που κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς είχαν.Τα στοιχεία ελήφθησαν από 8 χώρες σε τρεις ηπείρους και περιλαμβάνουν ασθενείς με διάφορα χαρακτηριστικά της νόσου, οι οποίοι υποβάλλονται σε διαφορετικές θεραπείες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη, κανείς ασθενής δεν ήταν μικρότερος από 16 ετών και ο μέσος όρος των ασθενών ήταν τα 33 έτη. Το 70% των ασθενών είχαν χρόνια βακτηριακή πνευμονική λοίμωξη και το 71% εξ αυτών είχαν προσβληθεί από Pseudomonas aeruginosa. Το 38% έπασχαν από  διαβήτη, ενώ μία ασθενής που εγκυμονούσε, θεραπεύτηκε πλήρως και έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο παιδί. Σε μεταμόσχευση είχαν υποβληθεί 11 ασθενείς και ο μέσος χρόνος μετά από την πιο πρόσφατη μεταμόσχευση ήταν τα 6 χρόνια. Το μεγάλο σχετικά ποσοστό των μεταμοσχευμένων ασθενών σε αυτήν τη μελέτη, οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς παρακολουθούνται συχνότερα και με την παραμικρή ένδειξη συμπτωμάτων πυρετού, αξιολογείται η κατάστασή τους, οπότε και υποβάλλονται σε δοκιμές για τον ιό SARS-Cov2 σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Σε ποσοστό 63% οι ασθενείς έκαναν χρήση των νέων αντιβιοτικών (ενδοφλέβιων ή/και από το στόμα) και ένα ποσοστό 35% χρησιμοποιούσε τις νέες καινοτόμες θεραπείες, που στοχεύουν στο αίτιο της νόσου.Το κύριο σύμπτωμα των ασθενών ήταν ο πυρετός, οι μισοί είχαν βήχα και των 1/3 εξ αυτών εμφάνισε δύσπνοια. Επίσης, το 1/3 των ασθενών χρειάστηκε λήψη οξυγόνου, ενώ o μοναδικός ασθενής, που χρειάστηκε διασωλήνωση, ήταν μεταμοσχευμένος.Οι περισσότεροι ασθενείς έλαβαν αντιβίωση είτε δια του στόματος είτε ενδοφλεβίως με σκοπό την αντιμετώπιση της χρόνιας αναπνευστικής λοίμωξης, λόγω της Κυστικής Ίνωσης. Άλλωστε, δεν είναι γνωστή η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών έναντι του ιού SARS-Cov2.

Μέχρι σήμερα, τα περιστατικά ασθενών με ΚΙ που προσεβλήθησαν από τον ιό SARS-Cov2 αποτελούν μόλις το 0,07% του ινοκυστικού πληθυσμού, αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με αυτό του γενικού πληθυσμού. Αυτό το γεγονός, πιθανόν να οφείλεται στην αυτοαπομόνωση των ασθενών αυτών, η οποία είναι μία πρακτική που ακολουθούν συχνά οι ασθενείς με  Κυστική Ίνωση και πιθανόν εφαρμόζουν καλύτερα τους κανόνες αποφυγής διαμόλυνσης.

Είναι πολύ πρώιμη η εξαγωγή καταληκτικών συμπερασμάτων, οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου COVID19 στους ασθενείς με Κυστική Ίνωση είναι ακόμα άγνωστες, καθώς τα δεδομένα είναι αρκετά περιορισμένα, σε κάθε περίπτωση όμως τα γεγονότα δεν δείχνουν τόσο ανησυχητικά, όσο φαίνονταν στην αρχή.

Γι’ αυτό ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών μας και του ΕΟΔΥ,  μένουμε ασφαλείς, μένουμε χαρούμενοι και συνεχίζουμε να προσέχουμε!

Πηγή: Rebecca Cosgriff, Susannah Ahern, Scott C. Bell, Keith Brownlee, Pierre-Regis Burgel, Cass Byrnes, Harriet Corvol, Stephanie Y. Cheng, Alexander Elbert, Albert Faro, Christopher H. Goss, Vincent Gulmans, Bruce C. Marshall, Edward McKone, Peter G. Middleton, Rasa Ruseckaite, Anne L. Stephenson, Siobhan B Carr, A MULTINATIONAL REPORT TO CHARACTERISE SARS-CoV-2 INFECTION IN PEOPLE WITH CYSTIC FIBROSIS, Journal of Cystic Fibrosis (2020), doi: https://doi.org/10.1016/j.jcf.2020.04.012


Subscribe
Subscribe to our chanel

CFA WorldWide - Links

0
ανακαλύπτεται το γονίδιο
0%
των Ευρωπαίων είναι φορείς της νόσου
0+
χιλιάδες φορείς στην Ελλάδα
0#
κληρονομική νόσος της λευκής φυλής