WEBINAR: Covid-19 και η επίδραση του στο μεταμοσχευτικό τοπίο

WEBINAR: Covid-19 και η επίδραση του στο μεταμοσχευτικό τοπίο

Την Δευτέρα 18 Μαΐου, η πρόεδρος του συλλόγου μας, Αγγελική Πρεφτίτση παρακολούθησε κατόπιν πρόσκλησης, ειδικό webinar, το οποίο διοργανώθηκε στη χώρα μας, με την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με θέμα: «Μεταμοσχεύσεις στη μετά COVID-19 εποχή». Το webinar είχε τεράστιο ενδιαφέρον και το παρακολούθησαν γιατροί, νοσηλευτές, επαγγελματίες υγείας, ασθενείς και ευρύ κοινό. Στο webinar χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και συμμετείχε ως ομιλητής ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στις επιπτώσεις του κορωνοϊού και στην επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας στην χώρα μας. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον υφίσταται η απαιτούμενη πολιτική βούληση και οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας είναι πια πρώτες στην ατζέντα, εκφράζοντας συνάμα την άποψη ότι πλέον οι συνθήκες είναι κατάλληλες ώστε η δημιουργία του μεταμοσχευτικού προγράμματος στην χώρα μας να είναι το ίδιο επιτυχής.

Ο γνωστός πλέον σε όλους μας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για την πανδημία στη χώρα μας και τις προσπάθειες που γίνονται σε θεραπευτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο πρόληψης με την εύρεση εμβολίου σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία και επιστημονικές αναφορές. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του κ. Παπαλόη, Καθηγητή χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο Imperial College London και Προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων ο οποίος μίλησε εκτενώς για τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να ξεκινήσει και πάλι η μεταμοσχευτική διαδικασία η οποία στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχει σταματήσει λόγω του κορωνοϊού. Έκανε εκτενή αναφορά και στις ανάγκες ύπαρξης των απαιτούμενων δομών, χαρακτηρίζοντας τις ως «πράσινα» νοσοκομεία, απαλλαγμένα από κινδύνους πανδημίας, λοιμώξεων ή άλλων εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων. Στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στην ύπαρξη του αναγκαίου προσωπικού που θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και ιδιότητες, στην ανάγκη επανεκτίμησης και επαναξιολόγησης της λίστας των ασθενών καθώς και στην ανάγκη συμμετοχής των ασθενών και την συναίνεση τους στη διαδικασία. Ιδιαίτερη αναφορά, στο τέλος της εισήγησης του, έκανε στην σημασία της τηλεϊατρικής και τηλεεκπαίδευσης που ήδη εφαρμόζεται και έχει διεισδύσει στην ιατρική επιστήμη. Στο τέλος μάλιστα της παρουσίασης του, μίλησε για την ανάγκη της ηθικής και βιοηθικής των μεταμοσχεύσεων και για την σημασία της συμμετοχής των ασθενών στις αποφάσεις, καθώς αυτοί είναι οι τελικοί αποδέκτες των παροχών υγείας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε και η εισήγηση του κ. Ηλία Μόσιαλου, Καθηγητή της πολιτικής της Υγείας και Διευθυντή του LSE Health – Εκπροσώπου της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον COVID-19. Ο κ. Μόσιαλος γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρόνιοι ασθενείς και οι μεταμοσχευμένοι, ιδίως την περίοδο της πανδημίας, μίλησε εκτενώς για τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, αλλά και για την ανάγκη και την μεγάλη σημασία εκπόνησης σχεδίου δράσης από την Πολιτεία, καταθέτοντάς συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να σφυρηλατηθεί ένα πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, αντάξιο των ξένων χωρών. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη της αλλαγής της φιλοσοφίας και της στρατηγικής του συστήματος υγείας στη χώρα μας, το οποίο μέχρι στιγμής είναι κατ'εξοχήν θεραπευτικό, ενώ θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η ανάγκη μεταμοσχεύσεων σε σημαντικό βαθμό. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Οι λιγοστές μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας  και η πενιχρή  δωρεά οργάνων, όπως δήλωσε, είναι αποτέλεσμα του κοινωνικού προβληματισμού και των προβλημάτων του συστήματος υγείας  και της λανθασμένης αντίληψης που υπάρχει στην χώρα μας για το κόστος των μεταμοσχεύσεων, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που κατάφεραν σε  λίγα χρόνια να αυξήσουν τον αριθμό δοτών και των μεταμοσχεύσεων. Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας στο χώρο των μεταμοσχεύσεων και έχοντας ως παράδειγμα αναφοράς τις νεφρικές μεταμοσχεύσεις που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, σημείωσε ότι παρά το κόστος που αρχικά φαίνεται ότι θα στοιχίσει η δημιουργία και οργάνωση του  μεταμοσχευτικού προγράμματος, η ωφέλεια από οικονομική άποψη που θα έχει το κράτος μακροπρόθεσμα, αλλά και το όφελος που θα έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς ως προς την μακρότερη επιβίωση και την ποιότητα ζωής τους με την πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων είναι τεράστια.  Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι κυριότερη σκέψη όλων μας θα πρέπει να είναι η αγωνία των ασθενών, διότι η καθημερινότητα τους είναι δύσκολη και ειδικά τώρα με την πανδημία η αγωνία τους είναι πολύ μεγάλη. Στο τέλος της εισήγησης του, τόνισε ιδιαίτερα ότι η πανδημία ανέδειξε για μια ακόμα φορά ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αυτό που θα πρέπει να ενισχυθεί από την Πολιτεία και θα πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα, να αποκτήσει περισσότερο ασθενοκεντρικό χαρακτήρα και κυρίως να έχει την δυνατότητα να κρατήσει το εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό στους κόλπους του και  στην χώρα μας.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, αναφέρθηκε συνοπτικά στα προβλήματα και τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν στην μεταμοσχευτική διαδικασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης μίλησε για τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταμοσχευτικού προγράμματος λόγω της πανδημίας. Ιδιαίτερα ουσιαστική υπήρξε και η εισήγηση της προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας , κυρίας Κοτανίδου, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα και στην ανάγκη στελέχωσης των μονάδων εντατικής θεραπείας, τόσο σε ιατρικό προσωπικό, όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε συντονιστές, καθώς και στις μεγάλες αλλαγές που συνέβησαν σε σύντομο διάστημα λόγω του κορωνοϊού. Δεδομένου ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι οι κλινικές όπου νοσηλεύονται οι πιθανοί δότες, η κυρία Κοτανίδου μίλησε για τα προβλήματα εύρεσης πιθανών δοτών και τις αιτίες που δυσκολεύουν την συναίνεση των συγγενών ώστε να αυξηθούν τα μοσχεύματα που δωρίζονται. Τέλος, η κυρία Μαρινάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεφρολογίας, αναφέρθηκε με ιατρικά δεδομένα για τη νόσο COVID 19 και τον τρόπο που επηρέασε τον τομέα των μεταμοσχεύσεων, την επίδραση που είχε στους μεταμοσχευμένους ασθενείς και τις αλλαγές που χρειάστηκαν να γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις στη θεραπευτική τους αγωγή. Η κυριότερη επίδραση της πανδημίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Μαρινάκη, ήταν στην μεταμοσχευτική δραστηριότητα. Ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της λοίμωξης covid19 σε μεταμοσχευμένους ασθενείς ήταν χαμηλές λόγω της αυτοαπομόνωσης των ασθενών και της αποφυγής της νοσηλείας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και επισήμανε και αυτή με τη σειρά της την ανάγκη τηλεϊατρικής και παρακολούθησης των ασθενών από μακρυά, χωρίς να είναι αναγκαία η μετακίνηση τους στο νοσοκομείο.

Στο τέλος κάθε παρουσίασης του webinar οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα στους ομιλητές.


Subscribe
Subscribe to our chanel

CFA WorldWide - Links

0
ανακαλύπτεται το γονίδιο
0%
των Ευρωπαίων είναι φορείς της νόσου
0+
χιλιάδες φορείς στην Ελλάδα
0#
κληρονομική νόσος της λευκής φυλής