Πόσο ασφαλές είναι το κολύμπι σε πισίνες για ασθενείς με Κυστική Ίνωση;

Πόσο ασφαλές είναι το κολύμπι σε πισίνες για ασθενείς με Κυστική Ίνωση;

Οι υψηλές θερμοκρασίας έφτασαν φέτος νωρίς στη χώρα μας, πολλοί ξεχύθηκαν ήδη στις παραλίες και πλήθος κόσμου σκέφτεται να επισκεφθεί τις πισίνες, μόλις αυτές ανοίξουν λόγω των περιοριστικών μέτρων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι όμως ασφαλής η επίσκεψη σε μία δημόσια πισίνα για έναν ασθενή με κυστική ίνωση;

Οι πισίνες είναι γενικά ασφαλείς υπό την προϋπόθεση, ότι ακολουθείται το προβλεπόμενο πρόγραμμα συντήρησης, απολύμανσης και χλωρίωσης του νερού. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί, ότι σε διάφορες χώρες έχουν θεσπιστεί διαφορετικά όρια για την ποιότητα του νερού, ενώ συγχρόνως διαφέρουν και οι τρόποι καθαρισμού του νερού (με χλώριο ή σε συνδυασμό με όζον ή υπεριώδη ακτινοβολία).

Πιο συγκεκριμένα, σε πισίνες που συντηρούνται σωστά και απολυμαίνονται επαρκώς, γενικά καταπολεμούνται τα βακτήρια της ψευδομονάδας, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση. Ο αποικισμός από ψευδομονάδα θα πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς σχετίζεται με άμεση επιδείνωση της αναπνευστικής τους λειτουργίας. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι, έχει αναφερθεί στη βιβλιογραφία, η προσβολή από ψευδομονάδα από πισίνες και εγκαταστάσεις spa. Άρα υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την μη εξασφάλιση των προβλεπόμενων συνθηκών απολύμανσης του νερού. Η χρήση όζοντος ή υπεριώδους ακτινοβολίας απλώς μειώνει την απαιτούμενη ποσότητα χημικών καθαριστικών για την απολύμανση και δεν αποτελεί εχέγγυο ποιότητας εάν δεν ακολουθείται το πρόγραμμα συντήρησης και απολύμανσης. Κάποιος θα μπορούσε να ζητήσει από τους υπεύθυνους για τη χρήση της πισίνας τις μετρήσεις καθαρότητας του νερού, εάν υπάρχουν, και στην συνέχεια να αποφασίσει περί τη χρήση μίας πισίνας ή όχι. Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, όσο αφορά στη χρήση spa και Jacuzzis, η οποία γενικά δεν συνιστάται καθόλου για ασθενές με κυστική ίνωση, καθώς οι μικρές ποσότητες στάσιμου νερού υπό υψηλή θερμοκρασία ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη ψευδομονάδας και άλλων μικροβίων.

Καθώς ιδιαίτερη σημασία για την καλύτερη πορεία της υγείας και της ευεξίας ενός ασθενή με κυστική ίνωση είναι η φυσική άσκηση και για το σκοπό αυτό υπάρχουν αρκετές επιλογές, είτε τρέξιμο, περπάτημα, ποδηλασία και άλλα αθλήματα, συνιστάται οι ασθενείς να συμβουλεύονται τον φυσικοθεραπευτή τους για τον κατάλληλο τύπο άσκησης για αυτούς, καθώς και να συζητούν τους κινδύνους από την κολύμβηση σε πισίνες του τόπου διαμονής τους. Δεδομένου μάλιστα ότι η χώρα μας βρέχεται από θάλασσα και έχει εύκολα προσβάσιμες παραλίες για κολύμπι σχεδόν παντού, είναι προτιμότερο οι ασθενείς να περιμένουν το καλοκαίρι και να απολαύσουν τις χαρές της ελληνικής θάλασσας.


Subscribe
Subscribe to our chanel

CFA WorldWide - Links

0
ανακαλύπτεται το γονίδιο
0%
των Ευρωπαίων είναι φορείς της νόσου
0+
χιλιάδες φορείς στην Ελλάδα
0#
κληρονομική νόσος της λευκής φυλής