Νεώτερα από το χώρο των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας

Νεώτερα από το χώρο των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας

Σας ενημερώνουμε ότι πρόσφατα (2/12/2020) ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Μεταμόσχευσης Πνευμόνων, Καθηγητής Ηρακλής Τσαγκάρης, με τον οποίον είμαστε σε επαφή, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εξάμηνο και παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες του COVID, η εκπαιδευμένη στη Βιέννη ομάδα μεταμοσχεύσεων (υπό την επίβλεψη, αλλά όχι εμπλοκή των Αυστριακών συναδέλφων) πραγματοποίησε τρεις (3) μεταμοσχεύσεις πνευμόνων με άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, ένας από αυτούς απεβίωσε την τέταρτη ημέρα. Τα αποτελέσματα αυτά, δεδομένης και της δύσκολης περιόδου που όλοι μας βιώνουμε λόγω της πανδημίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το μέλλον των μεταμοσχεύσεων πνευμόνων στην χώρα μας.

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, πρόσφατα, την διεύθυνση του Β’ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος και της κλινικής Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς και Πνευμόνων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, στο οποίο πραγματοποιούνται οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς-πνευμόνων, ανέλαβε ο Αναπληρωτής καθηγητής Καρδιοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστήμιου Τέξας, κ. Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και κατόπιν μετέβη στο εξωτερικό, όπου εκπαιδεύτηκε σε ένα από τα πιο γνωστά μεταμοσχευτικά Κέντρα του κόσμου, στο Κλήβελαντ Clinic Foundation στην Αμερική, αναλαμβάνοντας κιόλας την διεύθυνση των Τμημάτων Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς και Μηχανικής Υποστήριξης της Κυκλοφορίας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντάλλας και στο Χένρι Φόρντ του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.

Θεωρούμε ότι αυτήν τη φορά, το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων πνευμόνων στη χώρα μας έχοντας και την στήριξη του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Ωνάσειου Ιδρύματος, θα είναι επιτυχές και θα λύσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα το οποίο εκτός από τους ασθενείς με Κυστική Ίνωση, είχαν να αντιμετωπίσουν και ασθενείς από άλλα σοβαρά αναπνευστικά νοσήματα. Βέβαια, ζήτημα παραμένει μέχρι και σήμερα η αύξηση των δοτών οργάνων, η ευαισθητοποίηση του προσωπικού των Μ.Ε.Θ. όλης της χώρας, όπως και η ενίσχυση του ΕΟΜ και των κλινικών με προσωπικό ειδικά εκπαιδευμένο για τον εντοπισμό πιθανών δοτών και την πραγματοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για την μεταμόσχευση.

Ο σύλλογος μας παραμένει αρωγός στην προσπάθεια αυτή, σε συνεχή επικοινωνία με τους υπευθύνους φορείς και μάλιστα μια από τις δράσεις του σωματείου μας στο πλαίσιο καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το νόσημα που είναι ήδη στα σκαριά και σύντομα θα γνωστοποιηθεί, αφορά την δωρεά οργάνων.


Subscribe
Subscribe to our chanel

CFA WorldWide - Links

0
ανακαλύπτεται το γονίδιο
0%
των Ευρωπαίων είναι φορείς της νόσου
0+
χιλιάδες φορείς στην Ελλάδα
0#
κληρονομική νόσος της λευκής φυλής